DIY: Jak ve firmě nakopnout vlastní produkci videí

 
Do videomarketingu jsme se v RAYNETu ponořili před 4 lety a šli jsme do toho po hlavě: vlastní vybavení, studio, herci i postprodukce.

Jsme za to rozhodnutí moc rádi. A protože se nás hodně firem ptá, jak s vlastními videi ve firmě začít, dali jsme dokupy menší manuál, díky kterému si ušetříte hodiny práce.

Outsourcovat jde teoreticky vše. Tento návod je ale spíš pro masochisty, kteří chtějí mít svůj obsah (podobně jako my) pod plnou kontrolou.

Kde začít?

Vymyslet, jak se staví domy, trvá staletí. Naučit se stavět domy zvládnete za pár let. A podobné je to s videomarketingem. Naštěstí internet stvořil Wistii!

Wistia je skvělý nástroj, kde můžete vyprodukovaná videa hostovat. Tvůrci Wistie ale také sepsali stovku(ky) článků o tom, jak videa točit. A to včetně praktických rad, jako třeba:

Allelúja Wistia!

Studio

My jsme si naše první RAYNET CRM studio udělali ve skladu. Byl tam malý nájem a kanceláře jsme měli 30 kroků daleko. A chyběla tam vzduchotechnika. To je sice opruz, protože se tam udělá hodně rychle hodně teplo. Ale hlavně nám při natáčení nehlučí klimatizace

Na seznam úkolů si dejte:

  • odhlučnění okolních prostor,
  • nákup fotopozadí,
  • zabudování stojanů na uchycení pozadí
  • a v neposlední řadě zařídit organizéry na uskladnění právě nepoužívaných věcí, aby vám ve studiu nevládl chaos.

Je to takhle jednoduché:

 

Kamera

Do startu doporučujeme digitální zrcadlovku s budgetem klidně do 20 tisíc, a to včetně objektivu a stativu. Záběry budou v dostatečné kvalitě a hlavně získáte možnost točit v hloubce (s rozmazaným pozadím), což vytvoří ten správný feel. My teď máme tohle tělo a jsme spokojení.

1. fotka je plochá = vše je ostré. Takto by vypadalo například video točené na mobilní telefon. 2. fotka je v hloubce, předměty za Martinem jsou rozmazané a tak to mají diváci radši.

První fotka je plochá = vše je ostré. Takto by vypadalo například video točené na mobilní telefon. Druhá fotka je v hloubce, předměty za Martinem jsou rozmazané a tak to mají diváci radši.

Mikrofon

Tady se naopak šetřit nevyplatí. Budete potřebovat kondenzátorový směrový mikrofon, stojan a rekordér. Proč?

Protoč:

 

Světla

I po čtyřech letech natáčení si vystačíme s dvěmi zářivkami na stojanech a jedním menším světlem, které stavíme mezi herce a pozadí. Sdílíme tip na low-budget řešení

Software pro „střih”

Tady se obrňte trpělivostí. Když se totiž od scénáře prokoušete až k tomu, že máte natočeno, rozhodně nemáte hotovo. Výběr záběrů, střih, kolorování, ANIMACE. To vše zabere hodiny a hodiny času. A začátky bolí. Alespoň nasměrujeme – používáme světovou jedničku Adobe Premiere a tady je článek o tom, jak začít.  

Ten druhý software

Jak na herce? Řada lidí se nás ptá, jak jsme přemluvili zaměstnance k točení videí. Obecný recept na to nemáme. Měli jsme to štěstí, že pár z nás hrálo kdysi v amatérských divadlech. A postupně do toho zatáhli ostatní. Teď hraje ve videích půlka firmy. A naopak u některých kolegů absolutně respektujeme, že ve videích hrát nechtějí.