Programujte z pláže, pište z horské chaty, úkolujte z berlínské kavárny… Vážně?

Programujte z pláže, pište z horské chaty, úkolujte z berlínské kavárny… Vážně?
„Nazout žabky, vzít notebook pod paži a zamířit pod slunečník na nejbližší lehátko.“ Čtu si tuhle větu po příjemném obědě s kolegy, takže mě výjimečně ani moc nevyprovokuje. Zní to krásně. I když se neumím zbavit pocitu, že na pláž pod slunečník bych k notebooku vzal především vychlazené mojito.

Ale upřímně – zní to lákavě a prý to i funguje. Stačí se podívat na fotky z Kanárských ostrovů, kam se letos odstěhovala na zimní byt skupina českých nomádů kolem podnikatelského poradce a provozovatele portálu Na volné noze Roberta Vlacha. Pláže, dobré jídlo, přívětivé klima – něco na tom bude.

Kdo je digitální nomád?

Nejčastěji nezávislý profesionál, kterému moderní technologie umožňují pracovat odkudkoliv. Takže pracuje tam, kde se mu líbí – třeba v jiné zemi, v kavárně nebo ve sdílené kanceláři.

Nejvíce digitálních nomádů najdeme mezi profesemi, kterým k práci stačí notebook a dobré připojení k internetu – typicky mezi vývojáři, grafiky, marketingovými konzultanty, copywritery, webdesignery nebo fotografy.

Jsou ale i výjimky, jako třeba jeden britský nomádský pár, který prodal vše a vyrazil na nekonečnou cestu.

Dovolená, na které vám nevadí vyřizovat e-maily

Co je na digitálním nomádství nejvíce lákavé jsme se zeptali Roberta Vlacha, stylově, na Kanárské ostrovy:

„Je to naprosto dokonalé spojení cestování s podnikáním na volné noze. Člověk může pár týdnů nebo měsíců žít a pracovat na krásném místě někde u moře, aniž by byl ve stresu, že je ve skluzu. Samozřejmě se to týká i zaměstnanců, pokud mohou pracovat na dálku a šéf jim to dovolí. Ano, i takoví s námi jezdí.“

Moderní technologie digitálnímu nomádství samozřejmě nahrávají a zájemců o podobný pracovní styl rychle přibývá. Růst zájmu o digitální nomádství potvrzuje i Robert Vlach:

Digitální nomádi jsou jedním z nejvýraznějších trendů v podnikání na volné noze, podobně jako nástup coworkingu před pár lety. Ve světě už to frčí, ale i Čechů, kteří takto cestují, rychle přibývá. Mimochodem, v angličtině se pro nomádskou dovolenou začíná používat pojem coworcation (tj. coworking + vacation, prázdniny). Já tyhle dovolené pořádám neziskově pro kamarády na volné noze, ale už se objevují i komerční projekty jako americký Getaway či slovenský SurfOffice tady na Kanárech.“

Obrácené cestování za prací

Důležitou skutečností pro digitálního nomáda je také to, že pracuje pro své domovské klienty, tzn. za domovské peníze. Pokud tedy vycestujete do země, kde je výrazně levněji, můžete pracovat méně a užívat si stejného životního standardu než doma.

Pochopitelně to platí i naopak – a proto najdeme mnohem více nomádů v asijských zemích než třeba v Norsku:)

Cloud a webové služby = základní výbava nomáda

Na digitálním nomádství se nám samozřejmě líbí využívání webových služeb. Práce na cestách totiž přímo vybízí k tomu mít všechna data v cloudu, psát si poznámky v on-line aplikaci nebo třeba řídit tým přes cloudové CRM ;-)

A co vy? Kam byste vyrazili jako „digi nomád“? Pro inspiraci jsme zalovili i do třetice u Roberta Vlacha:

„Nomádských snů mám hodně. Třeba pronajmout velkou jachtu pro 30 nebo 40 nomádů a objet s ní v létě různé středomořské přístavy. Uvidíme, třeba se to někdy podaří. Co se lidí týče, těch zajímavých a milých mám kolem sebe spoustu. Být na volné noze je vůbec úžasná zkušenost!“

Pár zdrojů užitečných informací o digitálním nomádství: