Remarketing: Vytapetujte svou reklamou internet

Remarketing: Vytapetujte svou reklamou internet
Znáte jiný reklamní systém, který u zákazníků dokáže vyvolat ohromení a někdy i slušnou paranoiu? S překvapením jsem zjistil, že spousta lidí nezná remarketing – extrémně efektivní nástroj on-line reklamy, který je cenově dostupný všem a nepoužívá ho téměř nikdo.

„Vidíš to? Ti musí jet, mají reklamu po celém internetu. Fakt všude, šílené.“
„A nebyl jsi teď někdy na jejich webu?“
„Ani nevím, asi jo, proč se ptáš?“

Trvalo mi pět minut, než jsem jednomu z mých přátel vysvětlil, že jeho konkurence nemá bezedný media budget, ale jen slušného správce reklamních kampaní znalého remarketingu v Google AdWords. Vám jeho základní princip ukážu na pár obrázcích za 20 sekund.

Představte si situaci...

  • Večer hledáte novou web aplikaci na organizaci poznámek a pročítáte tuny hodnocení na webu GetApp.com
    GetApp
  • Druhý den (s kruhy pod očima) potřebujete koupit novou klávesnici. Máte vybráno, projíždíte si narychlo popis a hele - vedle článku je reklama na GetApp!
    Nákup klávesnice
  • V polední pauze si na YouTube pustíte oblíbený obědový jazz a „voala“ banner GetApp.
    YouTube
  • Večer si pročítáte zprávy na Lupě…
    Lupa.cz

Pokud netušíte, že jste se právě stali obětí remarketingu, těžko se člověk ubrání úvahám o velkém bratrovi, nebo marketingovém rozpočtu portálu GetApp. Je to ale snadnější, než by kdo předpokládal.

Pronásledujte je, dokud neodolají

Pomocí remarketingu v síti Google AdWords jednoduše oslovíte ty, kteří dříve navštívili vaše stránky. A nejen to – remarketingové reklamy můžete přesně cílit i podle toho, co si na vašem webu návštěvníci prohlédli.

Remarketingové bannery se pak objevují v kompletní obsahové síti Google s miliony webů. Nic netušícímu uživateli se tak může zdát, že jej doslova pronásledujete.

Pár příkladů, jak toho využít

  • Máte e-shop a zákazník opustil košík těsně před placením? Zobrazte mu banner se sdělením: „Mrzí nás každý nedokončený nákup – pomohla by sleva 5 %?“
  • Prohlížel si návštěvník vaši kontaktní stránku a už se neozval? Zabrat může sdělení: „Chcete se potkat? Rádi za vámi přijedeme. Stačí kliknout.“
  • Chcete přesvědčit zákazníka k vyzkoušení online CRM software? Připomeňte mu, že má 30 dní na vyzkoušení zdarma a nabídněte velké tlačítko s výzvou k akci.

Co je na tom tak úžasného?

  • Znovu se připomenete nerozhodným, váhajícím nebo těm, kteří rádi porovnávají více variant. Podlehne jich mnohem víc.
  • Konverzní poměr remarketinových kampaní je velmi vysoký – patří mu hned druhá příčka za přirozenými výsledky vyhledávání. Remarketing připomíná značku a prodává.
  • To nejlepší na konec. Stejně jako u klasických PPC inzerátů, i u remarketingu platíte až za proklik. U grafických reklam má přitom obrovskou hodnotu i prosté zobrazení baneru. 2 týdny se tak můžete každý den připomínat potenciálnímu zákazníkovi a zaplatit jen 1x, až na váš baner klikne. Náklady na remarketing jsou proto zpravidla minimální.
Remarketing vás dostane výš

Chci být všude! Co pro to mám udělat?

Na začátku potřebujete jen dvě věci – vlastní účty v reklamní síti Google AdWords a v analytickém nástroji Google Analytics.

Poté začíná samotné nastavování a spouštění reklamních kampaní. Zjednodušeně vás čeká:

  • Upravení měřicího kódu Google Analytics a jeho vložení na web.
  • Propojení Google Analytics s Google AdWords.
  • Vytvoření seznamů uživatelů, které chcete remarketingem oslovit.
  • Navržení prvních reklam a spuštění kampaní.

Pokud vás podobné hraní baví (jako třeba mě), zvládnete to sami – ideálně podle nějakého krok za krokem návodu. Jeden takový nedávno vyšel na blogu firmy Igloonet.

A pokud ne, a nechcete tím trávit čas, už vytáčejte číslo na svého správce PPC reklam. Bude mít radost.