[VIDEOZÁZNAM] SalesMajstr MeetUp: Jak se poučit z chyb?

[VIDEOZÁZNAM] SalesMajstr MeetUp: Jak se poučit z chyb?
Osmý SalesMajstr MeetUp se poprvé konal u nás v Ostravě. Při té příležitosti jsme chtěli něco speciálního, tak jsme si vymysleli FuckUp Edition. Obchodníci, ředitelé a realiťák se s publikem podělili o to, jakými fuckupy si prošli, jak se z nich vyhrabali a hlavně co si z nich odnáší za poučení.

Přečtěte si to nejzásadnější. A pokud by vám to nestačilo, pusťte si i záznamy všech čtyř přednášek.

Michal Musil | LMC/GrowJOB: Co mi dala a vzala akvizice a rozjezd pobočky GrowJOB

Michal Musil spolupracuje přes 10 let s GrowJOB Institute a věnuje se prodeji, komunikaci, vyjednávání a firemní kultuře. Tato témata také školí. S RAYNETem mimo jiné natočil videosérii o soft skills v obchodování SalesMajstr.

Hlavní myšlenku svého povídání odkryl hned na začátku. A to, že všechny komplikace, které v podnikání a životě zažijeme, můžeme později přetavit v úspěchy. Pokud je zvládneme přijmout a poučit se z nich.

Michal to ukázal na svých začátcích v obchodu, kdy rozjížděl pražskou pobočku GrowJOBu. Představoval si, jak bude jako konzultant v obleku navštěvovat firmy a školit podnikatele. Místo toho trávil hodiny a hodiny telefonáty, které nikam nevedly. Díky píli, snaze a vytrvalosti se mu nakonec po měsících začalo dařit. Z nepříjemného období navíc dodnes čerpá při vedení lidí a budování obchodních týmů.

Co se chybami Michal naučil a co byste si z toho mohli vzít:

  • Růst není lineární, existují body zlomu, které nastartují exponenciální růst. I když se vám dlouho nedaří, jednou se to zlomí.
  • Mít talent nestačí, důležitější je snaha a úsilí, díky kterým můžete přerůst i talentované lidi.
  • Důležitá je i jistá drzost. Zavolat v 21 letech úspěšnému podnikateli a bavit se s ním není snadné. Ale pokud se nebojíte, můžete jen získat.
  • Nejen pro nováčky je zásadní rychle vidět reálný dopad a smysl práce. Proto by měl nováček co nejdřív jít na schůzku se zkušeným kolegou, který před ním obchod úspěšně dotáhne.
  • Když se nedaří, je potřeba rychlá a upřímná konfrontace. Nevyhýbejte se jí, ale mějte pochopení a buďte trpěliví.
  • Na schůzkách je potřeba vhodně vyvážit pochopení a ovlivnění. Klienta nepoučujte a nepřemlouvejte, ale hlavně mu naslouchejte a snažte se ho pochopit.

Tip Michala: Důležité je nastavit si mindset z „jak mi ostatní pomůžou“ na „jak můžu pomoct ostatním“. Nemluvit jen o sobě, své firmě a produktech, ale naslouchat klientovi.

 

Jakub Hon | SALESDOCk: Hire fast, fire faster?

Jakub Hon je spoluzakladatelem a CEO SALESDOCku, lídra na poli poradenství pro firmy působící v B2B obchodu. Jakub má zkušenosti s nastavováním obchodních procesů pro více než 100 SaaS organizací a budováním obchodních týmů, které doručují výsledky

Ve své prezentaci představil právě zkušenosti s tím, jak (ne)najímat obchodníky. Hlavní myšlenkou podle něj je vědět, koho chcete do obchodu či na jinou pozici vybrat, a být v tom neústupný.

Jaké chyby v SALESDOCku udělali a jak se z nich můžete poučit:

  • Měli tři kritéria – empatie, koučovatelnost a culture fit, nabrali obchodníky a po osmi měsících v týmu zbyla polovina. Chyběli jim zkušenosti a zjistili, že obchod není pro ně.
  • Ke kritériím v SALESDOCku tedy přidali zkušenost s obchodem. Klient ale potřeboval rychle a levně nabrat co nejvíc obchodníků. Kritéria popřeli a ze 14 obchodníků se jich udrželo jen šest, z toho jen dva plnili plány.
  • Výsledkem byla nulová předvídatelnost obchodu a špatné obchodní výsledky celého týmu. Jeho leader se navíc neustále věnoval onboardingu obchodníků, kteří neměli budoucnost.
  • Od té doby mají kritéria, ze kterých nikdy neslevují. Jak na ně přišli? Vzali si nejlepší obchodníky a zjistili, co je spojuje. Vyšly z toho důležité hodnoty, které noví obchodníci musí mít:
    • culture fit – jsou týmoví hráči a zapadají do firmy,
    • dravost – mají za sebou pracovní nebo osobní úspěchy,
    • ví, o čem je prospecting – a co je to udělat 20 cold callů denně,
    • chytrost – mají schopnost pochopit problematiku,
    • koučovatelnost – jsou schopni se odnaučit naučené a učit se nové,
    • cizí jazyk – ovládají angličtinu na C1+ úrovni.

Tip Jakuba: Když do fotbalového týmu hledáte záložníka, nemůžete vzít sebelepšího útočníka s tím, že z něj bude i stejně dobrý záložník. Ze svých nároků za nic na světě neslevujte. Zbavte se předsudku, že čím víc peněz, tím víc práce po lidech můžete chtít. Lidem to nestojí za to, aby se nechali buzerovat.

 

Antonín Krumnikl | Realitní makléř v Ostravě: Jak jsem zjistil, že není problém v lidech kolem, ale ve mně samotném

Antonín Krumnikl je ostravský realiťák. S ničím se nemaže, i když na to málem dojel. Měl začátečnické štěstí, dařilo se mu, rychle si na to zvykl a myslel, že ho nic nezastaví. Jenže život na vysoké noze a neplacení DPH ho dovedly až k dluhům a exekucím.

Pak přišel zlom, narození dítěte a hanba, že se nezvládá postarat o rodinu. To i další facky ho přiměly si uvědomit, že problém není v lidech kolem, ale v něm samotném.

Jak sám říká, dokázal vytáhnout hlavu z p***** a z namyšleného egoisty se stal upřímným člověkem. Přeměna oslovila první klienty, kteří ho doporučili dál. Stále si na nic nehraje, ale pamatuje si, čím prošel a nehodlá to opakovat.

Jak se Antonín ze svých chyb poučil a co si z jeho zkušeností můžete odnést vy:

  • Nikdy si nemyslete, že jste nejlepší.
  • Peníze nejsou všechno.
  • Buďte vždy sami sebou a neohlížejte se tolik na ostatní.
  • Pravou hodnotu v realitách netvoří nemovitosti, ale příběhy v nich.

Tip Antonína: Nemá smysl tlačit krávu na Everest. Sice ji tam vytáhnete, ale k čemu vám tam bude. Je potřeba si včas uvědomit, že něco nemá smysl, a nebát se to opustit.

 

René Müller | Jezza Co.: Jak si ne/vybrat obchodního partnera?

René Müller je spoluzakladatel hranolkárny FÆNCY FRIES a v roce 2020 se dostal do Forbes výběru 30 pod 30. Firmu úspěšně prodal a nyní přechází na oblast stavebnictví a investic s novou společností s cílem vrátit život zapomenutým budovám.

Při tom si samozřejmě prošel také pár fuckupy. Protože jak říká, celé podnikání je fuckup – a pokud někdo říká, že chybu v podnikání neudělal, lže.

Reného největší chyba bylo to, že neposlechl svou intuici. V roce 2018 nabírali nové franšízanty, aby v následujícím roce mohli otevřít 10 nových poboček. U většiny to klaplo, až na dva zájemce z Karlových Varů, kteří se mu od začátku nezdáli, ale touha po nové pobočce byla větší. Ti dva z firmy vymámili vše důležité, aby následně ze spolupráce couvli a založili si vlastní podnik, nápadně podobný FÆNCY FRIES.

Jak se René Müller poučil ze své největší chyby a co si z toho můžete vzít vy:

  • Když vám intuice říká, že je něco špatně, tak na ni dejte. Obzvlášť když jednáte s cizím člověkem. Pokud má někdo až moc zkušeností a je až moc dobrý, přitom plive na předchozí zaměstnance a pocitově vám nesedí, dejte na dojem.
  • Není všechno zlato, co se třpytí. Peníze jsou super, ale při jejich nahánění nezapomeňte, že je můžete taky ztratit.
  • Lidské vztahy jsou klíč nejen k úspěšnému podnikání. Nic víc nikdy mít nebudete, tak se snažte.
  • Improvizace se nehodí na všechny situace. Improvizace je kouzlo, ale plán je kouzelná hůlka, bez které nemůžete kouzlit. Vždy mějte plán, ze kterého můžete uhýbat – plán je základ pro improvizaci.
  • Smlouvy nejsou zeď. Jsou základem, ale nespoléhejte jen na ně, nejsou neprůstřelné.
  • Liknavost není vždy na škodu. Někdy vás brzdí, ale jindy vám ušetří spoustu nepříjemných problémů. Třeba když díky ní opomenete zájemce, kteří nejsou dost dobří.
  • Ego je nepřítel a vy se nenechte unést vlastní dokonalostí. Plynou z toho chyby, a ty stojí peníze.

Tip Reného: Poslouchejte svou intuici, vytvořte si plán a nenechte se podrazit. Když vám někdo neustále říká, že je chytřejší než vy, ale zároveň tvrdí, jak jste senzační, není schizofrenní, jen se s vámi chystá vydrbat.

 

Mrkněte i na fotky z akce