Tipy na knihy a podcasty [by RNT]

Tipy na knihy a podcasty [by RNT]

Dnes budou za raynet crm doporučovat Martin a Vašek. Inspiraci a “ochytřování” berou dost vážně, a tak si každý vypěstoval svou specifickou čtecí rutinu ↓↓↓. Martinova doporučení jsme označili (logicky) zelenou a Vašek vyfasoval modrou .

Martin a Vašek čtou a poslouchají

Žebříček audio/knih:

1) Good to Great / Jak z dobré firmy udělat skvělou [Jim Collins]

Název platí i pro knihu samotnou; není “good”, protože je “great”. Jim Collins studuje společnosti, které v minulosti mnohonásobně přeskočili svou konkurenci i obecný vývoj trhu a ptá se “co mají společného.” Je to štěstí, obor, geniální CEO, příslušnost k Iluminátům?! :) Závěry Good To Great výrazně ovlivnily i některá klíčová rozhodnutí u nás v RAYNETu. Rozdali jsme jí už minimálně 50ks a doporučujeme slovy “Collins je prostě základ”.

Good to great

 

2) Smarter, Faster, Better / Chytřeji, rychleji, lépe [Charles Douhig]

Jednou větou – nejhodnotnější kniha o osobní efektivitě v rejnočí knihovně! Navíc super-zábavná forma… Charles Douhig… co k tomu zbytečně dodávat.

Smarter, Faster, Better: Charles Douhig

3) Radical Candor / Radikální otevřenost [Kim Scott]

“...Měli bychom se zlepšit v dávání zpětné vazby.” / “Chválit už se umíme, ale říct si, co nás štve, nám pořád trvá…” / “To je blbé. A už jsi mu to řekl?... Tak mu to řekni!” Jestli jste se usmáli alespoň u jedné z citací, tak je pro vás Radical Candor jasná volba. Za RAYNET tým – objev roku 2019 (a taky oblíbený dárek pro návštěvy).

Radikalni otevrenost

 

4) Grit / Houževnatost: Síla vytrvalosti a vášně [Angela Duckworth]

Nejnaplněnější život vedou ti, kteří od věcí neutíkají a věnují se jedné oblasti po dlouhé období, klidně po celý život. Naopak velký talent může být na škodu. O tom píše americká výzkumnice. Knížka se skvěle poslouchá. Obsahuje množství reálných příběhů, například umělců nebo sportovců.

Houževnatost: Síla vytrvalosti a vášně

 

5) Extreme Ownership / Krajní zodpovědnost [Jocko Willink, Lief Babin]

Extreme Ownership doporučuji odposlouchat v originále jako audioknihu. Namluvili ji samotní autoři a byť si člověk musí pár minut zvykat, tak poslouchat autentické zážitky z Iráku z úst dvou nadporučíků s typickým armádním chraplákem a hloubkou hlasu “Bartoška hadra” je… přinejmenším zábavné. Paralely armádní komunikace a leadershipu do byznysu jsou servírovány s adekvátní ostrostí, protože " To command is to serve, nothing more and nothing less.” ;)

Krajní zodpovědnost

 

6) Screw It, Let’s Do It / K čertu s tím – Jdeme na to [Richard Branson]

Příběh R. Bransona vás vtáhne jako vysavač s čerstvě vyměněným pytlíkem. Cokoliv bych napsal by byl spoiler, tak jen obecně - je to žůžo dobrodrůžo a po dočtení garantuju silný pocit “screw it, let’s do it!!!” #inspirace-také-zaručena

K čertu s tím – Jdeme na to

 

7) The Power of Habit / Síla zvyku [Charles Douhig]

Aristoteles: “Jsme tím, co opakovaně děláme. Dokonalost tedy není čin, ale zvyk.” A Charles Douhig napsal skvělou knihu “jak na to” ;) Před pár lety jsem měl období, ve kterém jsem na potkání doporučoval 2 knihy: Power of Habit a Smarter, Faster, Better. No a pak jsem zjistil, že obě napsal jeden autor :) Tak od té doby doporučuju prostě Douhiga a je to dva v jednom.

Síla zvyku

 

8) Lost and Founder: A Painfully Honest Field Guide to the Startup World [Rand Fishkin]

Lesk a bída startupové scény v super čtivém kabátu od zakladatele společnosti MOZ. Ve ⅔ knihy jsem si kladl otázku, jestli je ta míra otevřenosti košér. Ve ⅘ otázku, jestli ho budou kolegové z boardu firmy žalovat. Každopádně tohle už není z kategorie “pohled pod pokličku”, tady se jde až na dřeň. Pro mě neskutečně přínosné, vřele doporučuji.

Lost and Founder: A painfully Honest Field Guide to the Startup World

 

9) Predictably Irrational / Jak drahé je zdarma? [Dan Ariely]

Na loňském Marketing Festivalu (za nás nejkvalitnější konferenci o marketingu široko daleko) se postavil na okraj pódia chlápek v kapsáčích. Málokdo možná věděl, že se dívá na jednoho z nejvýraznějších behaviorálních ekonomů na světě. Bez zbytečných úvodů začal vyprávět o experimentech a výsledcích, které za poslední roky nasbíral. Jen tak, bez použití jediného slajdu. A bylo to neskutečné, zábavné, elektrizující a plné AHA momentů. A stejná je i jeho kniha Predictably Irrational. Použiju něco z toho v našem byznysu? Těžko říct, ale nelituju jediné kávy u téhle skvělé knihy.

Jak drahé je zdarma?

10) Freedom, Inc. / Svoboda v práci [Brian M. Carney, Issac Getz]

Ideální start pro každého, kdo koketujete s tématem otevřené firemní kultury, nebo tzv. svobody v práci. Kniha je složená z desítek příkladů reálných firem a při podtrhování si člověk vypíše nejednu pastelku.

Svoboda v práci

 

11) Maverick! / Podivín [Ricardo Semler]

Podivín je výborný followup ke Svobodě v práci. Prostřednictvím (skoro až neuvěřitelného) příběhu Ricarda Semlera a společnosti Semco, kterou založil jeho otec, si můžete prožít, jak se taková svobodná firma buduje. Lépe řečeno transformuje, navíc s 1000+ zaměstnanci, průmyslovou výrobou v Brazílii na přelomu 80./90. let. Je to jízda!

Podivín

 

12) The Subtle Art of Not Giving a F*ck /Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le [Manson]

Bulvární název je trochu zavádějící. I když správně naznačuje, že se jedná o nenudící oddechovku. Autor akcentuje, proč se v životě věnovat důležitým věcem a naopak jak poznat a odstřihnout to nedůležité. To hlavní je na začátku, na konci se autor opakuje a je to trochu "dojezd".

Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le

 


České inspirativní podcasty

MladýPodnikatel.cz

MladýPodnikatel.cz

Jiří Rostecký vede rozhovory s českými podnikateli už roky a v době koronavirové to rozjel na plné obrátky. A teď to myslíme jen v tom nejlepším. Mluví o zvládání aktuální situace, krizových opatřeních, efektivitě na home-officu. Jelikož se teď natáčí formou videohovorů, tak občas nechybí probíhající dítka za zády respektovaného podnikatele, což je fakt milé :)

CzechCrunch podcast

CzechCrunch Podcast

Český portál, který se věnuje primárně startupům a inovacím, rozjel také svůj podcast. Rozhovory vede podcastový specialista Dan Tržil a i díky tomu jsou informačně bohaté a zábavné zároveň. Je to ale hodně #startupworld, tak zvažte, jestli je to pro vás.

Z Podpalubí

Z Podpalubí

Naše srdovka! Rozhovory o podnikání vede Karel Dytrych z Freela a toho nejde nemilovat. Optimismus a úsměv se valí od první do poslední vteřiny každého dílu. Témata jsou různorodá, ale protože Freelo je software pro řízení projektů, v každém rozhovoru se od hosta dozvíte tip na nějaký zajímavý software nebo radu, jak s online nástroji pracovat.

České pořady k mytí nádobí :)

DEEP TALKS

Podcast Petra Ludwiga je na hraně mezi zábavnou a inspirativní tvorbou. Na rozhovor si zve politiky, podnikatele, ale i umělce a jiné zajímavé lídry. U zeleného čaje se do hloubky baví primárně o jednom hlavním tématu, takže se dá dobře odfiltrovat, co je pro vás a co nikoliv. Velmi zajímavé jsou taky Ludwigovy přednášky, které se v rámci kanálu dají přehrát. Z těch novějších doporučujeme šáhnout po tématu Dopaminového minimalismu.

DEEP TALKS

Real Talk

Video rozhovory (podcastové délky cca 1hod a více) odstartovala Lili na své triko. Sama řeší dramaturgii, moderuje a jde za ní i finální střih. Jak to říct – ze začátku jsem si musel na Liliin projev dost zvykat. Marek Eben to úplně není. Ale! Rozhovory vede skvělým způsobem. Otázky klade s (někdy až hranou) naivitou, ale možná i díky tomu se během chvilky dostává k tématům, která rezonují. Doporučuju rozhovory s Vladimírem Strejčjem, Jaroslavem Flegrem, Vítem Klusákem. #objev2019

Real Talk

Čermák Staněk Comedy Podcast

Pokud máte rádi toto stand-upové duo, tak vězte, že mají i svůj podcast. V každém díle se pohádají o tom, co aktuálně hýbe světem. A občas jsou i vtipní ;)

Čermák Staněk Comedy Podcast

Appky

Audible

Skvělá aplikace pro poslech audioknih v angličtině. Audioknihy zároveň produkují a prodávají přes Amazon. Máme nasdílený přístup v rámci firmy (pssst!) a nemůžeme bez toho žít!

Audible

 

Forest app

Aplikace a doplněk, který vám pomůže udržet pozornost při hluboké práci. Jinak byste nechali uschnout strom ve svém virtuálním lese, a to vám za to nestojí :)

Forest app

 

Bright: Angličtina pro samouky

Vyzkoušel jsem o Vánocích cca 8 mobilních aplikací, na které jsem chtěl delegovat své novoroční předsevzetí pohnout zase o kus s angličtinou. Do konce března se mnou zůstal jen jeden kus – Bright. Je to appka pro rozšíření slovní zásoby, velmi jednoduchá, skvěle ovladatelná a doslova ideální na takové to… záchodové proklikávání ;)

Bright

 

Lumosity

Aplikace, která vám na každý den připraví koktejl her pro trénink mozku – od procvičování paměti, rychlosti reakce až po řešení matematických úloh. Je to moc hezky udělané a i ve verzi zdarma dostačující.

Lumosity

 

Děti mají spát a nespí, u stolu se už sedět nechce = čas na Netflix večerníček. Dali jsme dohromady pár tipů, u kterých je šance, že je třeba zatím neznáte ;)

Netflix

Inside Bill's Brain

Inside Bill's Brain

Skvělý dokument o Billu Gatesovi. Absolutně boří jeho nálepku nudného miliardáře. Je to velký kabrňák! Ideální na volný večer, kdy chcete vypnout a nemáte chuť na akční drama. Najdete na Netflixu, rozděleno do tří hodinových epizod.

The Good Place

The Good Place

Ze začátku to působí jako blbina na vypnutí mozku. Pomalý rozjezd se ale po 2-3 dílech vytratí a voila – máme před sebou originální, supervtipný sitcom a novou srdcovku. S radostí doporučuju.

Papírový dům

Papírový dům

To nejdůležitější na začátek – absolutně nutně je potřeba sledovat Papírový dům ve španělském originále. Pak dostává skvělé tempo i čaro. Nejlepší bankovní loupež široko daleko a krásná oddechovka.

The End of the F***ing World 

The End of the F...ing World

Je to divné, je to jiné, je to dobré ;) Dal jsem to na jeden zátah a měl veliké výčitky svědomí...

Máte pro nás i vy tipy, co rozhodně nesmíme minout? Podělte se o to s námi v komentářích na Facebooku.