Zabezpečení dat v RAYNET CRM? Ozbrojenci, digitální stopař a šifrování na druhou...

Zabezpečení dat v RAYNET CRM? Ozbrojenci, digitální stopař a šifrování na druhou...
Představte si, že vás střeží po zuby ozbrojená ochranka, ty nejlepší zabezpečovací systémy a navrch u sebe máte veškeré lékařské vybavení, kdyby se vám náhodou udělalo zle. Přesně takhle jsou hlídaná vaše data. Nejenom, že se o ně pečlivě staráme my, ale důkladnou péčí je střeží také Amazon na svých cloudových serverech.

Společnost Amazon web services (AWS), na jejíchž serverech běží RAYNET CRM, loni vydala 68stránkovou zprávu. Velmi podrobně v ní píše právě o svých bezpečnostních opatřeních (a ano, rádi jsme ji celou přelouskali).

Vyplývá z ní jediné – Amazon posunul hranice ochrany dat o další kus dopředu. O svoje data se vážně nemusíte bát!

Abyste ji nemuseli celou číst, vytáhli jsme pro vás ze zprávy AWS pětici nejzajímavějších bodů o ochraně klientských dat (tedy i těch v RAYNET CRM).

AWS cloudové servery

Zdroj: NYTimes.com

1. Ozbrojený dohled

Vaše data jsou pod stejným dohledem jako vězni v ADX Florence. Datová centra pečlivě hlídá vycvičená ochranka. 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

2. Zkrotí i živly

Výpadky proudu kvůli bouřkám nebo záplavám data nijak neohrozí. AWS má datová centra v několika regionech po celém světě, a když se něco pokazí v jednom, postará se o data další.

3. Televizní hackeři mají smůlu

AWS si poradí i s takzvanými útoky hrubou silou, které určitě znáte z kvalitní filmové produkce.

Útoky hrubou silou jsou zjednodušeně hackerské pokusy o prolomení hesla pomocí speciálního programu a seznamu uživatelských jmen a/nebo hesel. Program se snaží k vybranému účtu přihlásit tak, že bleskově zkouší všechna hesla na seznamu (pokud seznam s hesly nemá, tak prostě zkouší všechny možné kombinace znaků).

Jakmile AWS zaznamená IP adresu, která se o něco takového pokouší, okamžitě ji zablokuje.

4. Stopař v akci

AWS má i vlastního stopaře. Jeho indiánské jméno je AWS CloudTrail a zaznamenává veškerou technickou aktivitu uživatelů, kteří se do cloudu AWS přihlásí. Takže když se náhodou něco stane, lidé z AWS hned vědí za kým poslat pár jezdců na koních.

5. Nejsilnější šifrování

Jeden z nejsilnějších šifrovacích programů se jmenuje 256-bit Advanced Encryption Standard. A přesně ten najdete v AWS. Pracuje důkladně – chráněný objekt totiž nejprve zašifruje jeho vlastním unikátním klíčem a tenhle klíč pak zašifruje ještě klasickým šifrováním. Prostě šifrování na druhou.

 

Bezpečnostních prvků je ve zprávě AWS samozřejmě mnohem více. Chtěli jsme jen krátce přispět k dobrému spánku všech, kdo svá data spravují v našem cloudovém CRM. Tím spíš, že je kromě amazonek střeží i rejnoci!