Srovnání CRM: RAYNET vs. Pipedrive

Srovnání CRM: RAYNET vs. Pipedrive
Výběr CRMka není jako vybrat si košili, kterou si vezmete na schůzku. Zatímco košili si během dne klidně převlečete, systém nabušený daty ze dne na den nezměníte. Při výběru vhodného systému proto dvakrát (nebo klidně desetkrát) měřte, až pak řežte, tedy pořizujte.

O tom, jak vybrat CRM, jsme už psali. Dnes se podíváme na srovnání RAYNETu a Pipedrive, dvou velmi podobných, a přesto odlišných CRM systémů.

Raynet

RAYNET je nejoblíbenější CRM v Česku, které roste společně s uživateli. Proto je vhodné pro malé, střední i větší firmy. Svým klientům zjednodušuje práci od roku 2004, kdy jej založili čtyři ostravští ajťáci s láskou k programování a obchodu. Intuitivní design a výkonné funkce pro zefektivnění obchodních procesů jsou alfou a omegou RAYNETu. Jako firma poskytující software pro řízení vztahů se zákazníky klade obrovský důraz na prozákaznický přístup.

Pipedrive logo

Pipedrive je oblíbené a uživatelsky přívětivé CRM, které se skvěle hodí pro malé až střední firmy. Založili ho v roce 2010 čtyři estonští obchodníci, kterým nevyhovovalo žádné z tehdy dostupných řešení. Vytvořili snadno použitelnou vizuální platformu, která měla uživatelům pomoct zefektivnit obchodní procesy. Od roku 2020 Pipedrive vlastní americký investiční fond Vista Equity Partners.

 

Srovnání ceny a funkcí RAYNET vs. Pipedrive

Pipedrive a RAYNET jedou na stejné vlně. Obě CRM jsou určena primárně B2B obchodníkům, kterým zjednodušují celý obchodní proces. V obou systémech proto najdete mnoho podobných funkcí. Management kontaktů, obchodních případů a aktivit jsou samozřejmostí.

Přehled funkcí a srovnání cen obou CRMek vidíte v tabulce:

 

 

RAYNET

Pipedrive

Cena a zkušební verze

Cena za uživatele měsíčně (při měsíčních platbách, různé plány)

390 až 1 590 Kč
 

600 až 3 300 Kč
 

 

Zkušební verze zdarma

Zákaznická podpora

Zákaznická podpora v češtině
 


 


přes externího partnera Pipedrive

 

Telefonická podpora


 


přes externího partnera Pipedrive

 

Návody a edukační materiály v češtině
 


 

☑️
pouze některé


Funkce
 

Elektronické podepisování dokumentů a smluv


4 podpisy zdarma každý měsíc u všech plánů, pro více podpisů jako placené rozšíření Online Podepisování

☑️
vyžaduje rozšíření Smart Docs nebo plán Professional (1 600 Kč / uživatel / měsíc) a vyšší

 

Automatizace rutinních činností


50 průběhů automatizace zdarma každý měsíc u všech plánů, více průběhů jako placené rozšíření Automatizace


30 automatizací na uživatele od plánu Advanced (989 Kč / uživatel / měsíc) a vyšší

 

AI

 

Management projektů

☑️
součástí CRM pro každý plán, ale ne příliš obsáhlé
 

 

☑️
vyžaduje placené rozšíření Projects (za osobu) nebo od plánu Power (2 000 Kč / uživatel / měsíc) a vyšší

 

Povinná pole pro zlepšení kvality vkládaných dat


od nejnižšího plánu START (390 Kč / uživatel / měsíc)


od plánu Professional (1 600 Kč / uživatel / měsíc)

 

Automatizované nabídky a objednávky k okamžitému odeslání klientovi



 

 

☑️
vyžaduje placené rozšíření Smart Docs nebo plán Professional (1 600 Kč / uživatel / měsíc) a vyšší

 

Vlastní šablony pro dokumenty



 

 

☑️
vyžaduje placené rozšíření Smart Docs nebo plán Professional (1 600 Kč / uživatel / měsíc) a vyšší

 

Plně konfigurovatelný detailní pohled záznamů

🔜

 

Management e-mail marketingových kampaní


základní přehled hromadných e-mailů

☑️
vyžaduje placené rozšíření Campaigns

 

Obchodní nástěnka pro vizualizaci a management obchodních případů / dealů

 

Přehledné analýzy – Prodejní trychtýř, vývoj prodeje, vývoj zisku, odhad prodeje a mnoho dalších

 

Podrobnosti o kontaktech včetně historie komunikace s klienty

 

E-mailový inbox

🔜

Pipedrive nabízí i další funkce, které si můžete přidat k základnímu předplatnému. Mezi placená rozšíření v Pipedrive patří třeba LeadBooster a Visitors pro snadnější práci s leady. Pokud si chcete odemknout všechny funkce, připlatíte si.

Podívejte se, co se v RAYNETu chystá pro rok 2024. Mezi novinkami najdete například e-mailový inbox, možnost přizpůsobit si rozložení detailu záznamu nebo funkci obchodní cíle. Všechny budou součástí cenových plánů, nezaplatíte za ně nic navíc.

Uživatelské prostředí a nápověda v češtině

Největší výhodou RAYNETu pro české obchodníky je bez pochyb to, že CRM je celé v češtině. Pipedrive už má sice české uživatelské prostředí, ale další důležité oblasti zaostávají. Proklik ven ze systému vás často zavede na stránku v angličtině.

Pokud si například potřebujete rychle vyhledat návod na něco, co vás brzdí v práci, články v češtině buď v nápovědě Pipedrive chybí, nebo nesedí s překlady v systému a může vás to zmást. Videonávody v aplikaci Pipedrive jsou pouze v angličtině.

RAYNET nabízí v češtině:

  • zákaznickou podporu,
  • školení uživatelů,
  • implementační podporu,
  • konzultace v terénu,
  • produktové novinky,
  • offline eventy,
  • i veškeré vzdělávací materiály.

Díky propracovaným videonávodům v češtině Jak začít s RAYNETem ovládnou všichni členové týmu RAYNET za jedno odpoledne. A nemusí umět ani slovo anglicky. Pokud ale nevyžadujete nadstandardní podporu v češtině, bude se vám dobře fungovat i s Pipedrive.

Možnosti přizpůsobení podle velikosti týmu

Pipedrive je skvělým řešením pro jednotlivce a menší týmy. Snadný management dealů a pipelines považují uživatelé za jednu z nejlepších funkcí. Občas ale také uvádí, že se systém nedokáže přizpůsobit růstu firmy.

Někdy se pomaleji otvírá seznam kontaktů nebo dealů, déle se načítá detail záznamu nebo se zasekává překlikávání mezi jednotlivými poli. Narušuje to plynulost práce a pro větší týmy se tak Pipedrive stává spíš nevhodným.

Přecházet na jiné řešení kvůli náhlým problémům s načítáním je nákladné a časově náročné. Proto i jako menší firma sledujte u CRM parametry důležité pro větší firmy – zejména pokud plánujete v budoucnu růst.

RAYNET se vám přizpůsobí v jakékoliv fázi růstu, používat ho můžete pro menší i větší týmy – stačí přidat další funkce, načítání je stabilní i s větším množstvím dat.

Vstupní investice vs. další poplatky

Pokud si chcete na začátek pořídit nejlevnější plán, abyste si vyzkoušeli, jestli se do něj se svým byznysem vejdete, můžete. S RAYNETem se ani nemusíte upsat na rok, abyste zaplatili méně. Ať už zvolíte roční nebo měsíční platby, cenu nejlevnějšího plánu START máte vždy za 390 Kč za uživatele měsíčně.


Protože má RAYNET tři cenové plány a Pipedrive jich nabízí pět, srovnáváme, co dostanete v prostředním plánu Professional od RAYNETu (890 Kč / uživatel / měsíc) a v cenově nejbližším plánu Advanced od Pipedrive (1 100 Kč / uživatel / měsíc). Srovnáváme pouze funkce, které nabízí oba systémy alespoň v jednom z nabízených plánů:

 

RAYNET Professional

Pipedrive Advanced

Cena

890 Kč / uživatel / měsíc

1 100 Kč / uživatel / měsíc

Limit počtu záznamů

300 000
 

10 000
vázáno na otevřené dealy

Vlastní pole

250

100

Povinná pole pro zlepšení kvality vkládaných dat


1 000


 

Automatizace



50 průběhů měsíčně zdarma, více jako placený doplněk



30 aktivních automatizací na uživatele

AI

Vlastní šablony pro tisk dokumentů


30


pouze jako placený doplněk

Elektronické podepisování



4 podpisy měsíčně zdarma, více jako placený doplněk


pouze jako placený doplněk

Plně konfigurovatelný detailní pohled záznamů

🔜
již brzy pro všechny plány


 

Bezpečnostní úrovně (viditelnost záznamů pro uživatele nebo skupiny)


 


pouze výchozí

Nastavení práv uživatelů (co mohou a nemohou skupiny uživatelů v systému dělat)


 


pouze výchozí

Jednotné přihlášení (SSO)

Nativní integrace s českými systémy

Pipedrive má v současnosti přes 400 předpřipravených integrací, které si jednoduše vyhledáte a připojíte ke svému účtu přes funkci Marketplace. Jedná se primárně o zahraniční systémy – Pipedrive má skvěle vyřešenou integraci například s Facebook Messengerem a dalšími komunikačními platformami, které v RAYNETu zatím chybí.

RAYNET nabízí méně zahraničních integrací, ale pokud ve firmě používáte české systémy, například k vedení účetnictví nebo pro e-mailing, v RAYNETu už tato integrace nejspíš existuje, nebo je v pořadníku.

Raynet integrace

Na rozdíl od Pipedrive tak RAYNET umožňuje integraci se systémy:

  • Quanda
  • Ecomail
  • iDoklad
  • Pohoda
  • Fakturoid
  • Shoptet
  • a další.

Prohlédněte si seznam všech integrací dostupných v RAYNETu.

TIP: Pokud vám v obou CRM chybí integrace se systémem, který ve firmě používáte, Pipedrive i RAYNET nabízí integrace na míru prostřednictvím integračních partnerů nebo pomocí externích integračních platforem. Nativní integrace ale bývají o level výš – CRM je už danému systému přizpůsobené a navíc za integraci neplatíte.

Důraz na uživatelský zážitek

Uživatelský zážitek (UX) je stěžejní pro pochopení celého systému i pro rychlost samotné práce. Ovlivňuje ho například rychlost systému, umístění tlačítek, nebo dostupnost a kvalita zákaznické podpory.

Pipedrive je například skvělým pomocníkem pro jednoduché zaznamenávání informací a posouvání dealů v pipeline. Uživatelé si ale občas stěžují na to, že s přibývajícími funkcemi přibývají i různá tlačítka a nabídky, které nejsou intuitivní.

S podobným problémem bojoval RAYNET, než prošel před lety kompletní proměnou. Při návrhu redesignu se proto u něj tým designérů soustředil hlavně na intuitivní umístění všech funkcí. Uživateli je tak hned jasné, kam má sáhnout, aby provedl požadovanou akci.

TIP: Vzhledem k tomu, že je UX velmi subjektivní, doporučujeme se na něj zaměřit při testování systémů. Z recenzí ani návodů totiž nevyčtete, jak se vám bude CRMko používat. Běžně ale systémy nabízí demo verze k vyzkoušení zdarma – zkuste si v něm například vytvořit novou schůzku s klientem v kalendáři a uvidíte, jak se vám ve kterém systému pracuje a který je pro vás uživatelsky příjemnější.

Za zmínku stojí systém karet v RAYNETu. Pokud se chcete vrátit k některému záznamu, nebo mezi sebou dva záznamy porovnat, nemusíte mít otevřenou spoustu záložek v prohlížeči. Vše, na čem v RAYNETu pracujete, řešíte na kartách přímo v aplikaci, pouze na jedné záložce prohlížeče, a tím si udržujete pořádek. Na stejném principu funguje třeba i robustní CRM systém Salesforce.

Raynet karty

Moderní design a přehlednost

Pokud pro vás vizuální stránka softwaru není rozhodující, je to v pořádku. Některým lidem se ale dobře pracuje jen v systému, jehož prostředí se mu líbí. Jestli mezi ně patříte, podívejte se na ukázky, jak Pipedrive i RAYNET vypadají, když jsou naplněné obchodními daty.

Hned po přihlášení vidíte na hlavní stránce RAYNETu nástěnku s panely, které si přizpůsobíte – můžete si do nich například přidat oblíbené odkazy, přehled otevřených obchodních případů, aktivity, které vás čekají, nebo aktivní diskuze uživatelů o konkrétních záznamech.

Raynet nástěnka

Na hlavní stránce v Pipedrive po přihlášení vidíte seznam dealů a rovnou se můžete pustit do obchodování.

Pipedrive dealy

Obchodní nástěnky v RAYNETu i v Pipedrive vypadají podobně:

Raynet kanban
Pipedrive kanban

Stejně tak seznam klientů:

Raynet seznam
Pipedrive seznam

Kalendář v RAYNETu umožňuje přiřazovat barvy aktivitám pro lepší přehlednost:

Raynet kalendář
Pipedrive kalendář

Mobilní aplikace RAYNET:

Raynet mobilní aplikace

Mobilní aplikace Pipedrive:

Pipedrive mobilní aplikace

Zákaznická podpora

Raynet podpora

Zákaznické péče není jen o tom, že vám poradí. Pokud v RAYNETu narazíte na problém nebo vám chybí nějaká funkce, zmiňte se zákaznické podpoře a buďte si jistí, že se váš feedback dostane až k vývojářům. Sedí totiž vedle sebe v kancelářích v Ostravě.

Další výhodou in-house zákaznické podpory je, že vám díky neustálému kontaktu s vývojáři dokáže rychle zodpovědět všechny dotazy, abyste co nejdřív mohli pokračovat v práci.

Podpora zahraničních systémů, včetně Pipedrive, bývá pro český trh outsourcovaná. Vaše podněty se tak k vývojářům spíš nedostanou. Potíž může být i s odpovídáním na otázky, pro které podpora potřebuje konzultaci s vývojáři.

Hodnocení uživatelů

Jak hodnotí používání uživatelé:

 

RAYNET

Pipedrive

Hodnocení Capterra

4,9

4,6

Hodnocení G2

4,7

4,2

Hodnocení mobilní aplikace Google Play

4,6 ⭐

4,2 ⭐

Hodnocení mobilní aplikace App Store

4,2 ⭐

3,7 ⭐

Která funkce se zákazníkům líbí nejvíc (G2)

Správa kontaktů a klientů

Správa příležitostí a pipelines

České firmy, které používají RAYNET:

Raynet klienti
Reference raynet

RAYNET nebo Pipedrive?

Tato volba je velmi subjektivní, obě CRMka jsou rozhodně na vysoké úrovni a splňují většinu obchodnických potřeb. Pipedrive může být za nás dobrým řešením pro začínající firmu/start-up s malým týmem a velmi jednoduchým obchodním procesem, nevyžadující silnou podporu v češtině.

RAYNETu hraje do karet fakt, že za stejnou cenu dostanou zákazníci více funkcí a více možností integrace s českými nástroji. Jsme přesvědčeni, že zaběhnutým firmám, které už mají stabilní základnu klientů, RAYNET sedne lépe. Přehlednost, možnost přizpůsobení a méně technický design poskytuje dlouhodobě lepší prostředí pro práci jak obchodníkům, tak manažerům.

Určitě si sami ujasněte, co je pro vás při výběru softwaru klíčové a co od CRM očekáváte. Nezapomeňte si také oba systémy vyzkoušet v demo verzi zdarma.

Vyzkoušet RAYNET na 30 dní zdarma